Kort geding PCR-test en inreisverbod Viruswaarheid vs Staat

21-01-2021

Je mag momenteel alléén terugvliegen naar Nederland als je voordat je instapt een PCR testuitslag toont die negatief is. De consequentie van die regel is dat je jouw eigen land niet meer in kunt reizen als je principiële bezwaren hebt tegen deze invasieve medische handeling. De eiseres in dit kort geding tegen de Staat dat ze samen met stichting Viruswaarheid heeft aangespannen verblijft in Israël waar ze was voor haar moeder, die er op 17 december 2020 overleed. De rechtszaak tegen de Staat om zonder deze test terug te mogen reizen dient op 21 januari 2021 om 10 uur, online vanuit Den Haag. Potkaars doet hiervan verslag en heeft toestemming de audio van de zitting live uit te zenden.

In de Tweede Wereldoorlog verloren 81 familieleden van eiseres het leven in Auschwitz. Anderen overleefden doch waren als gevolg van medische experimenten door dr. Joseph Mengele levenslang dusdanig beschadigd dat een normaal leven niet tot de mogelijkheden behoorde. In nagedachtenis aan hetgeen haar familie doormaakte, weigert zij principieel elke gedwongen medische handeling. De eis om een negatieve test te tonen teneinde Nederland in te reizen dwingt haar tegen haar wil een invasieve medische handeling te ondergaan.

Over de eis om bij inreizen een negatieve PCR test te laten zien, werden twee eerdere kort geding rechtszaken gevoerd. Op 21 januari is zowel de advocaat van de eisende partij (mr. Gerben van de Corput) als de rechter (mr. H.J. Vetter) dezelfde als in voorgaande twee kort gedingen. In de dagvaarding van 21 januari 2021 spelen internationaal recht en verdragen een belangrijke rol. Over die aspecten interviewde Potkaars eerder professor Alfred de Zayas. Verslagen van de eerdere rechtszaken en de analyse van Alfred de Zayas kan je hieronder terugzien.

Relevante links: