Kort geding PCR-test en inreisverbod (Tanzania) Viruswaarheid vs Staat

30-12-2020

De Staat eist eind 2020 ineens dat je -vóórdat je in het buitenland in een vliegtuig stapt terug naar Nederland- een negatieve covid19 test kunt tonen. De vrouw en kinderen van jurist Jeroen Pols zitten daardoor met Oud en Nieuw vast in Tanzania en vragen via hun advocaat Gerben van de Corput aan de kort geding rechter in Den Haag om die eis te laten vallen.

De Staat staat in het coronadossier dus wéér voor de rechter. Dit maal niet met Pols als eisende partij, maar zijn gezin dat in deze situatie niet terug kan reizen. In de zitting legt advocaat van de Corput uit hoe de pcr test eis niet is na te komen in een land als Tanzania maar belangrijker, hoe de Staat deze aanvullende eis op je nationaliteit niet kán stellen. Niet alleen is een verplichte test in strijd met artikel 11 van de grondwet, er is geen basis in de wet om iemand met de Nederlandse nationaliteit toegang te weigeren.

De landsadvocaat bracht ter verdediging in dat heel veel mensen zich nu laten testen en dat artikel 11 van de grondwet: het recht op onaantastbaarheid van het lichaam, lichamelijke integriteit, dus maar een klein beetje werd overtreden. Eigenlijk zei ze een variant van: ‘heel veel mensen hebben vrijwillig seks, dus een klein beetje gedwongen seks om terug te reizen naar je land is toch niet zo erg’.

Die test zelf is geen diagnose middel, zo oordeelde de rechter in een eerder kort geding. De landsadvocaat was het daarmee in deze zaak eens: de negatieve pcr test uitslag die je moet laten zien voordat je in een vliegtuig naar Nederland mag instappen, is niet als diagnose middel bedoeld.

Tanzania is volgens Nederland een risico gebied. Niet omdat daar veel corona is, maar omdat daar weinig wordt getest. Mensen die desondanks afreizen hadden kunnen weten dat deze maatregel er aan zou komen. Dus is het ook een beetje hun eigen schuld. Aldus de landsadvocaat.

De rechter eindigde met een eenvoudige vraag: ‘wat zijn eigenlijk de fundamentele rechten en wat is de ruimte van de Staat om daar inbreuk op te maken?’ Hij voegde daar aan toe dat het een kort geding rechter past terughoudend te oordelen, als het gaat om de Staat.

Potkaars was in de rechtszaal aanwezig en maakte audio opnamen. In dit verslag zie je Pols vóór aanvang en daarna na de zitting advocaat Gerben van de Corput in gesprek met Jeroen Pols en Rico Brouwer over het verloop van de zitting. Aansluitend de integrale audio opname uit de rechtbank.

Het zaaltje waarin de zitting plaatvond was onversterkt. De landsadvocaat praatte erg zacht en ook de plastic schotten tussen de mensen hielden geluid tegen. De opnamen zijn van achteren de advocaten gemaakt, waardoor de audio kwaliteit slecht -maar verstaanbaar- is.

Uitspraak 31 december 12.00 uur, de rechter stelde de eisers in het gelijk.

Relevante links: