Hoger beroep PCR-test en inreisverbod – samenvatting

16-04-2021

Potkaars deed verslag van de rechtszaak over de geldigheid van de PCR test en van het inreisverbod, wanneer je geen test wilt of kunt afgeven. Beide zaken werden eerder in kort geding door Viruswaarheid verloren en nu in een gecombineerde beroepsprocedure op vrijdag 16 april in één keer in beroep aan het Hof in Den Haag voorgelegd. Potkaars kreeg toestemming daarbij aanwezig te zijn, video-opnamen te maken die live uit te zenden. Er waren wel beperkingen opgelegd. Zo mocht bijvoorbeeld maar één camera gebruikt worden.

De rechtbank verzorgde zelf een skype verbinding voor belangstellenden, maar geen live stream. Afgezien van een ANP fotograaf, was Rico Brouwer van Potkaars de enige journalist in de zaal. Aan de zijde van de Staat waren iemand van het RIVM, die buiten beeld wilde blijven, en drie advocaten. Aan de zijde van de eisende partij een mevrouw die vanuit Israël eerder dit jaar niet terug kon reizen vanwege de PCR test-eis, advocaat Gerben van de Corput, jurist Jeroen Pols en Willem Engel. In de zaal waren verder zeven mensen aanwezig, waaronder twee mensen van een ministerie en de perswoordvoerdster van het Hof.

In dit verslag zie je eerst twee belangrijke fragmenten waarin de staat zegt: ‘de PCR test wordt niet ingezet voor diagnose, maar voor pandemie bestrijding’ en viruswaarheid zegt: ‘de test mag je niet gebruiken voor mensen zonder symptomen en de consequenties zoals op inreizen als gevolg van deze verplichte test, zijn buiten de wet’.

Spannend tegen het einde waarin Willem Engel stelt dat de test bijvoorbeeld wel goed geschikt is om rioolwater mee te testen. De reactie van de landsadvocaat kwam vreemd op mij over. Ze benadrukte dat eisende partij categorisch de PCR afwees. Hoe is dat voor de Staat relevant? Oordeel zelf.

In dit verslag zie je vervolgens wat er rond negen uur ‘s ochtends buiten voor het gerechtsgebouw in Den Haag gebeurde. Djamila le Pair was daar met een boekje dat ze had gemaakt. Ze vertelde hoe ze het een dag eerder aan alle rechters in Den Haag had bezorgd. Het bevat de eed van de rechters, de grondwet en haar oproep: ‘ik vraag u, inmiddels radeloos te midden van het toenemend politiegeweld, de voorschrijdende eenzaamheid en censuur, en de naar grote armoede afglijdende samenleving, voor ons land en onze rechten op te komen en voor de goede kant van de geschiedenis te kiezen’.

Djamila vertelde over haar actie terwijl Willem Engel en Jeroen Pols aankwamen bij het gerechtsgebouw.

In dit verslag daarna de integrale opname van de zitting met onder anderen:

Dank aan Leen van Audivers in Almere voor zijn professionele kijk op geluid. De goede kwaliteit van de audio opnamen van Potkaars, zijn dankzij zijn support.

 

Relevante links:

 

Bron: Potkaars