Willem in gesprek met Sona Pekova, moleculair geneticus uit Tsjechië

21-02-2022

Willem en Sona bespreken onder andere de PCR test, lableak, varianten en gentherapie. Ook wat is een virus?, komt er nog een vierde golf? En wat is er met Marburg?

Sona Pekova was 1 van de eerste onderzoekers die inzag dat dit virus uit een lab kwam: https://www.dimsumdaily.hk/czech-molecular-biologist-dr-sona-pekova-explains-in-layman-terms-that-covid-19-virus-originates-from-a-lab/

Meer over Sona Pekova:

In 1998 studeerde Sona algemene geneeskunde aan de Medische Faculteit van de Karelsuniversiteit in Hradec Králové . Daarna werkte zij aan het Instituut voor Moleculaire Genetica van de Academie van Wetenschappen van de Tsjechische Republiek en het Instituut voor Hematologie en Bloedtransfusie . Van 2005 tot 2009 werkte zij in het laboratorium voor klinische biochemie, hematologie en immunologie in het ziekenhuis Na Homolce . In 2006 behaalde zij een doctoraat in moleculaire biologie, genetica en virologie aan de 1e Faculteit Geneeskunde van de Karelsuniversiteit .

In 2009-2014 stond zij aan het hoofd van het Laboratorium voor Moleculaire Diagnostiek van Chambon , dat in 2013 werd omgedoopt tot Synlab Genetics. Tussen 2014 en 2014 leidde Vemodia het Laboratorium voor Veterinaire Moleculaire Diagnostiek en het Laboratorium voor KitGen Moleculaire Diagnostiek .In 2017 werd ze forensisch expert op het gebied van moleculaire biologie, moleculaire genetica en moleculaire microbiologie voor menselijke en veterinaire kwesties. In maart 2020 ontdekte zij als hoofd van Tilia Laboratories , twee gevallen van SARS-CoV-2 virusinfectie en beweert zij een nieuw type test te hebben ontwikkeld om dit virus op te sporen.

In verband met de activiteiten van het laboratorium werd minister van Volksgezondheid Vojtěch vervolgens indirect beschuldigd van slechte praktijken (besmetting tijdens de afname en de ziekenhuisopname). Volgens de directeur van het Staatsinstituut voor Volksgezondheid was Tilia Laboratories niet geïnteresseerd in erkenning voor medische diagnostiek omdat het niet voldeed aan de eisen voor certificering, accreditatie en externe kwaliteitsbeoordeling. Daarom hebben zij, hoewel zij werden benaderd, in eerste instantie geen aanvraag ingediend om in het systeem te worden opgenomen. Het laboratorium werd bij besluit van de minister van Volksgezondheid op 18 maart 2020 erkend wegens een noodtoestand.

Tot 2021 is zij auteur of medeauteur van 46 vakpublicaties, die in totaal 555 keer zijn geciteerd in andere wetenschappelijke artikelen. Haar Hirsch citatie-index bereikte h = 13.