Willem Engel BNN-Vara Hoger Beroep Leeuwarden

18-05-2022

Dit hoger beroep is een vervolg op het kort geding van 17 september 2021 dat door Engel werd verloren.

JOOP is de afkorting van Jouw Online Opiniërend Pagina. JOOP is van BNN-VARA en wil mening vormend en mening beïnvloedend zijn. Eindredacteur van Jole legt uit waarom hij Engel consequent (onder andere) Corona ontkenner noemt: dan weten mensen meteen wie je bedoelt.

Joop beïnvloedt de opinie van haar lezers via nieuws- en opiniestukjes. Het gaat Engel in deze beroepszaak specifiek om de nieuwsstukjes. Artikel één van de journalistieke code van Bordeaux zegt: “Eerbied voor waarheid en voor het recht van het publiek op waarheid is de eerste plicht van de journalist” . Omdat JOOP haar mening over Engel uit in berichten die als nieuws worden gepubliceerd, schendt ze die journalistieke code. Dat is slechte journalistiek en in zichzelf niet strafbaar, maar -betoogt Engel- doordat ze dat doen is er een klimaat in Nederland ontstaan van haat tegen mij en verlies ik personeel, klanten, inkomsten, willen mensen niet met mij geassocieerd worden en moet ik vrezen voor mijn leven. In de rechtszaak wordt het voorbeeld Marcel van Dam over Pim Fortuyn aangehaald en de genocide in Rwanda als voorbeelden waarin dehumanisatie leidde tot moord.

JOOP werd in 2019 door de Minister van Binnenlandse zaken onder te vertrouwen ‘Main Stream Media’ geschaard, in haar rapport aan de Tweede Kamer over manipulatie via social media door nepnieuws websites. Saillant dat JOOP zelf nu met zoveel woorden tegen het Hof in verdediging aanvoert dat het haar vrijstaat opiniërend haar mening te verpakken alsof het nieuws is, omdat iedereen wel begrijpt dat het opinierend bedoeld is.

JOOP wordt gefinancierd uit belastinggeld. https://joop.nl

Bron: Potkaars.nl