Vonnis rechtszaak PCR-test en inreisverbod Viruswaarheid vs Staat

5-01-2021

Viruswaarheid en dertig in het buitenland gestrande reizigers tegenover de Staat voor de kort geding rechter. Het gaat om een verplichting tot het tonen van een negatieve PCR testuitslag voordat je in het buitenland een vliegtuig naar Nederland mag instappen. Maar in internationale verdragen is vastgelegd dat je altijd naar je eigen land moet kunnen terugreizen. Aan deze PCR-test verplichting zijn een aantal bezwaren.

  • De PCR-test zelf is geen diagnosemiddel en stelt geen besmettingen of besmettelijkheid vast. Dat dit zo is, is in eerdere rechtszaak door zowel de Staat als de rechter bevestigd.

  • In internationaal recht en verdragen is vastgelegd dat je als staatsburger niet door je eigen land toegang tot je eigen land mag worden ontzegd. Dat is wél de consequentie van deze nieuwe aanvullende eis op inreizen wat van Nederlanders die zo’n verklaring niet kunnen of willen overleggen, bannelingen maakt. (Dit woord werd in de zitting ook gebruikt).

  • De PCR-test is een invasieve medische handeling. Daarmee is het in strijd met artikel 11 van de grondwet die het recht op lichamelijke integriteit regelt. Nederland verplicht je nu desondanks een medische handeling in het buitenland te ondergaan met deze test, door iemand die jij niet hebt uitgekozen.

  • Voor het ondergaan van de test zijn in het buitenland reisbewegingen naar een arts nodig. Misschien wel meer reisbewegingen en dus kans op besmetting dan wanneer je alleen maar naar huis zou vliegen. Het verplicht stellen van deze test is in zichzelf dus een mogelijke bron van besmetting. Wanneer het je lukt die test te doen, mag de uitslag niet ouder zijn dan 72 uur en moet in een bepaalde taal zijn opgesteld. Maar in sommige landen laten testresultaten langer op zich wachten en worden testresultaten in de lokale taal opgeschreven.

Voorafgaand de integrale uitzending van het kort geding, twee interviews met Jeroen Pols (vooraf) en Gerben van de Corput (na afloop), gevolgd door de rechtszaak zelf zoals die in audio werd live-uitgezonden door Potkaars. De rechter gaf geen toestemming voor opname in beeld. Via ‘Another Voice’ verzorgde Potkaars de livestream zonder beelden vanuit de rechtbank in Den Haag.

Relevante links:

 

Bron: Potkaars

Videowaarheid