Vergelijk Appels met Peren-Psychiater Veling voor de tuchtrechter in Den Haag

31-05-2023

Muziekgroep Klein Orkest bracht het lied ‘over de muur’ over de onvrijheid achter het IJzeren gordijn vroeger. Ze zongen dat iemand die afwijkt ‘bang en voorzichtig met zijn mening moet omgaan’ en ‘voor gek wordt verklaard’.

In de Coronacrisis publiceerde psychiater Veling vanuit zijn professie in het vakblad voor psychiatrie een artikel met de titel “Zijn complotdenkers psychotisch? Een vergelijking tussen complottheorieën en paranoïde wanen”.

Ging het artikel over complotten? In de studie komt het woord ‘corona’ 19 keer voor, het door zijn advocaat aangevoerde verweer sprak over reptielen, de moord op John F. Kennedy en de belangen van Bill Gates. Maar daarover werd in het artikel niet gesproken. Het artikel leidde tot een tuchtklacht. In de rechtszaak op 31 mei 2023 voor de tuchtrechter die de klacht in beroep behandelde, was Veling overigens zelf niet aanwezig.

Namens de klagers voerde oud-advocaat Frank Stadermann het woord. Hij betoogde met Annet Wood en Jeroen Pols dat met het artikel dissidenten (red. andersdenkenden) feitelijk voor gek worden verklaard, zoals wel vaker in de geschiedenis gebeurde bij mensen met een onwelgevallige mening. Hoe kan je nog gebruik maken van de psychiatrie, wanneer openlijke kritiek op regeringsbeleid door de behandelend arts misschien wel wordt vergeleken met het hebben van paranoïde wanen?

Met Potkaars kreeg ik toestemming de zitting te filmen met dien verstande dat Veling zelf niet in beeld zou komen en mijn camera’s vanaf een vast standpunt achter de procespartijen dienden te zijn opgesteld.

Halverwege de zitting werd mij ingefluisterd door de persofficier van VWS dat ik de camera niet mocht bedienen. Na afloop werd daaraan toegevoegd dat ook de advocaat van Veling niet herkenbaar in beeld zou mogen worden gebracht. Bij de schriftelijke toestemming van de voorzitter was van deze beperking nog geen sprake.

In deze reportage van de tuchtzaakzie je eerst de nabespreking met Jeroen Pols en Frank Stadermann, gevolgd door de integrale registratie van de zitting. De rechter gaf géén datum waarop het vonnis wordt verwacht.

Artikel W. Veling in het tijdschrift voor psychiatrie november 2021

Over de muur: https://nl.wikipedia.org/wiki/Over_de_muur

Bron: Potkaars