Song for Julian Assange-Behind These Prison Walls-by David Rovics

5-07-2023

Tekst: Djamila le Pair

Op maandag 3 juli werd WikiLeaks oprichter Julian Assange 52 jaar.

Hij ‘vierde’ het voor de vijfde keer in de Londense en streng bewaakte gevangenis HPM Belmarsh, waar hij sinds april 2019 zonder veroordeling vastzit. Wereldwijd werden diverse acties georganiseerd, waaronder een fotoprojectie van Assange op London Bridge en andere prominente gebouwen in de Britse hoofdstad.

Eerder, op vrijdag 30 juni, ontving Paus Francis de echtgenote van Assange, Stella, tezamen met haar moeder, broer en kinderen. Assange trouwde Stella op 23 maart 2022 in de gevangenis. Het huwelijk werd ingezegend door de katholieke kapelaan van Belmarsh.

Paus Francis schreef Assange in maart 2021, tijdens de strenge corona gevangenis-lockdowns, een psychisch bijzonder moeilijke tijd voor de gevangene, een brief waaruit hij veel troost lijkt te hebben geput.

Diezelfde week, op 28 juni 2023, vroegen 2897 Braziliaanse oud-ministers, wetenschappers, journalisten, en vakbondsleiders president Lula da Silva om Assange politiek asiel te verlenen. Dit in navolging van het verzoek van 99 Braziliaanse parlementsleden aan de V.S., in april dit jaar, om de vervolging van de Australiër in te trekken.

Hoewel de publieke steun voor Assange internationaal duidelijk toeneemt, lijkt de V.S. vooralsnog geenszins van plan hem vrijuit te laten gaan. Integendeel, op 1 juni heropende de V.S. het onderzoek naar Assange in de hoop nieuw bewijsmateriaal te vinden. Een teken, wellicht, dat de V.S. vrezen dat het huidige bewijsmateriaal de eventuele toetsing van het Europese Hof van de Rechten van de Mens niet zal doorstaan.

Bron video: https://www.ruptly.tv/