De dupe van de angst van een ander

20-11-2022

Verslag van Potkaars die ter plaatse was om het Hoger Beroep van Nienke te filmen die is ontslagen omdat zij geen PCR test wilde doen, en hiermee de dupe was van de angst van een ander.

Het is 16 november 2022 half twee ‘s middags. Tegenover drie rechters in de meervoudige kamer van het gerechtshof in Arnhem, zitten kinderopvang Dons aan de ene kant en ontslagen medewerkster Nienke met haar advocaat aan de andere. Ze werd ontslagen omdat ze weigerde de PCR test te ondergaan. Dit is een hoger beroepszaak die in eerste aanleg diende in Amsterdam waar ze verloor. De zaak in beroep werd naar Arnhem doorverwezen.

De onaantastbaarheid van het lichaam staat in de grondwet artikel 11. Lichamelijke zelfbeschikking is een belangrijk recht, want als de overheid of je werkgever dwingend kan bepalen wat er met jouw lichaam gebeurt, wat betekenen andere rechten dan nog? De overheid stelde de PCR test niet verplicht. Ondergaan van zo’n test kon dus ook niet zomaar een voorwaarde zijn om je baan te mogen houden, zou je zeggen. Het waren de steeds veranderende gedragsaanwijzingen vanuit Den Haag samen met instructies uit de branche organisatie die maakten dat kinderopvang Dons toch besloot Nienke te ontslaan.

Lees verder:

de dupe van de angst van een ander – Ontslag na weigeren PCR test (Hoger Beroep) — Potkaars – praat met iedereen