Verslag van de rechtszaak tegen de Kiesraad op 30 mei 2022

1-06-2022

Op 17 maart 2021 waren er Tweede Kamer verkiezingen. Ondersteuningsverklaringen die voor de partij van Willem Engel waren ingeleverd bij de kiesraad, werden meegeteld bij een andere partij. Op Engel uitgebrachte stemmen zijn niet meegeteld in de einduitslag. Aangifte tegen deze onregelmatigheden zijn geseponeerd en de rechtszaak voor de bestuursrechter liet op zich wachten tot 30 mei 2022.

Of Engel -op wie je dus niet overal kon stemmen of wanneer je wel kon stemmen, je stem niet overal werd meegeteld- belanghebbende in de zaak is, daarover gaat de rechter zich nog beraden. Hierdoor kreeg Engel geen inzage in het dossier, waar volgens eiser Dragan Knezevic stukken in ontbraken.

De Kiesraad is in Nederland verantwoordelijk voor het verloop van verkiezingen, ze heeft de Tweede Kamer niet van onregelmatigheden op de hoogte gesteld omdat de uitslag op dat moment al onherroepelijk was geworden.

Potkaars filmde de zitting in haar geheel en maakte een samenvatting met fragmenten vanuit het interview dat ik met Willem Engel had direct na de rechtszaak.

uitspraak 11 juli